Seyyid Süleyman: Gemi dümeni; şeriat, islam, hidayet, zafer, selamet, tehlike, kazanç ve zararla tabir olunur. Bindiği geminin dümeni kırılan kişi, işlerinde zarara uğrar veya dini bozulur. Dünya ve ahirette mahzun olur. Dümenin tekrar tamir edilmesi; zarardan kurtulmak, doğru yolu bulmak, yeniden din ve iman sahibi olmaktır.
Bazı tabirciler için gemi dümeni, işlerin ve memurların hepsini idare eden hükumetin sembolüdür. Dümenin muntazam işlemesi; hükumet işlerinin intizamıdır. Dümenin çalışmaması ise; düzenin sonu, işlerin bozulmasıdır. Başka bir görüşe göre, gemi dümeni; rüya sahibinin işleriyle yorumlanır. Bir geminin dümenini maharetle kullanan; dünya ve ahiret işlerinde hayır ve menfaat bulur. Dümeni beceriksizce kullanmak; bu tabirin zıddıdır. Rüyasında, kendine ait bir geminin dümeninin kırıldığını gören, memursa; azl olunur. Tüccarsa; işleri bozulur. Zenginse; zarar eder. Fakirse; büsbütün zarurete düşer. Hastaysa; vefat eder. Hulasaten bu rüya iyi değildir. Dümenin tamir edilmesi veya yenisiyle değiştirilmesi, yukarıdaki kötü yorumların tam tersidir.
Ibn-i Sirin ve bazı tabircilere göre dümenci; ulema ve zabıta memurlarıyla yorumlanır. Büyük bir harp gemisinde dümenin değişmesi yahut kaybolması; büyük islam alimlerinin vefatına veya zabıta müdürlerinin değişmelerine yahut ölümlerine işarettir.